Taleggio

Pećinski sir

Taleggio

Kremasti kačkavalj jake arome

Kravlji polutvrdi sir sa severa Italije koji karakteriše jaka aroma i specifična voćna nota. Korica sira je narandžaste boje i hrapave strukture, dok je unutrašnjost meka do gotovo kremasta, svetlijih nijansi žute boje.

Recept star preko 1000 godina

Prvi zapisi o ovom siru pojavljuju se još u 10. veku. Punomasno kravlje mleko dobija se od krava koje pasu u visokim planinama u oblasti Bergamo, Lombardija. Nadimak pećinski sir je dobio po pećinama u kojima zri na drvenim površinama. Zahvaljujući umerenoj temperaturi i visokoj vlažnosti pećina nastaje karakteristična kora aromatičnog ukusa.

Sunđer kao glavni alat

Proces sazrevanja Tallegio sira traje od 25 do 60 dana i sazreva od spolja ka unutra zbog čega je korica tvrda a unutrašnjost meka. Tokom procesa sazrevanja, jednom nedeljno se svaki komad sira pere sunđerom što omogućava nastajanje 5 različitih tipova plesni koje su zaslužne za specifičan miris i ukus.

Taleggio

Taleggio

Taleggio

Taleggio

Taleggio

Taleggio

Taleggio

Taleggio