Mozzarella di Bufala

Sir od bivoljeg mleka

Mozzarella di Bufala

Ne bilo kakva Mozzarella

Mozzarella di Bufala dolazi iz jugozapadnih i centralnih oblasti Italije i predstavlja jednu od najpoznatijih vrsta sireva na svetu. Specifična je po korišćenju mleka vodenog bivola, blago kiselkastom ukusu i mekoj do polu-elastičnoj strukturi. Koristimo fior di latte, od jedne od najpoznatijih italijanskih mlekara regije Campania, Latteria Sorrentina.

Neuporedivo bolji ukus bivoljeg mleka

U odnosu na kravlje mleko, ukus bivoljeg mleka je neuporediv jer sadrži znatno više vitamina, kalcijuma, mlečne masti ali i manje holesterola. Sa skoro duplo više mlečnih masti u odnosu na kravlju, ova Mozzarella je kremastija, bogatijeg ukusa i jače arome. Zbog 3x više cene bivoljeg mleka u odnosu na kravlje, u marketima bivolju mozzarellu najčešće zamenjuje kravlja.

Cepkani sir

Izraz mozzarella potiče od reči mozzare, što se može prevesti kao “cepkanje”. Da bi mozzarella dobila svoj čuveni oblik kuglice, neophodna su dva mlekara - jedan koji drži veliko parče sira obema rukama i drugi koji od tog parčeta “cepka” tj. odvaja manje komade i formira ih u kuglice.

Mozzarella di Bufala sir

Mozzarella di Bufala sir

Mozzarella di Bufala sir

Mozzarella di Bufala sir

Mozzarella di Bufala sir

Mozzarella di Bufala sir

Mozzarella di Bufala sir

Mozzarella di Bufala sir