Gorgonzola

Najstariji sir na svetu

Gorgonzola

Kralj buđavih sireva

Gorgonzola je "buđavi" sir registrovanog geografskog porekla i ujedno jedan od najstarijih sireva na svetu. Gorgonzola je ime dobio po istoimenom gradu iz predalpskog dela Lombardije gde je prema predanju prvi put napravljen 879. godine. Toliko je popularan da važi za jedan od najčešće kopiranih sireva na svetu.

Oštro i pikantno

Gorgonzola se pravi od punomasnog kravljeg mleka i posebne vrste gljivica. Struktura sira se sastoji iz debele i crvenkaste kore dok je unutrašnjost meka svetlo-žute boje prošarana plavim nijansama plesni. Ukus Gorgonzole je veoma oštar i pikantan sa sladunjavim šmekom zahvaljujući plemenitim plesnima i periodu zrenja koje traje 3-4 meseca.

Jedan sir, mnogo legendi

Za gorgonzolu postoji mnogo legendi i verovatno nikad nećemo saznati kako je zaista nastala, ali jedna od najpopularnijih kaže da je mladi, zaljubljeni mlekar zaboravio platnenu vreću sa sirištem koja se cedila cele noći. Nadajući se da sakriti svoju grešku, narednog dana je pomešao sirište sa svežim i dobio recept za jedan od najpoznatijih sireva današnjice.

Gorgonzola sir

Gorgonzola sir

Gorgonzola sir

Gorgonzola sir

Gorgonzola sir

Gorgonzola sir

Gorgonzola sir

Gorgonzola sir