Maslina Tađaska se smatra za najpoznatiju i najukusniju sortu na svetu. Uzgaja na severozapadu Italije u oblasti Ligurija, a ime je dobila po mestu Tađa. Morski Alpi sa visinom 2000 m štite oblast od hladnih struja sa severa dok Golfska struja greje sa juga što rezultira blagom klimom tokom cele godine i idealnim klimatskim uslovima za uzgoj ove vrste masline.
Boja kao znak (ne)prepoznatljivosti
Za razliku od drugih sorti, boja Tađaska maslina može da varira od zelene, preko ljubičaste do braon boje što je čini jedinstvenom. Plod ove masline je veličine od 1.5 do 2.5 cm što spada u manje ili srednje sorte, ali zahvaljujući tome ona razvija veoma intenzivnu aromu jer sadrži manje vode od većih sorti maslina.
Ukus koji savršeno ide uz picu
Izuzetno niska kiselost, meka i nežna struktura, gorko-slatka pulpa koja pršti od svežeg ulja u kombinaciji sa voćnom aromom, čine ovu maslinu savršenim sastojkom za picu, ali i za salate, sendviče, kao i čuvenu Ligurijsku fokaću.