Burrata

Sir punjen sirom

Burrata

Maslac kao inspiracija

Burrata dolazi sa juga Italije, iz regije Pulja. Reč Burra znači maslac čija metoda prezervacije je poslužila kao inspiracija za nastanak ove vrste sira. Burrata je nastala 1956. godine, što je po standardima proizvođača sireva mlad recept, ali bez obzira na to, ovaj sir je veoma cenjen u svetu kulinarstva.

Savršen tandem

Sir je zapravo nastao spajanjem dve vrste sira. Od Mozzarela sira, koji je rastegljive strukture, pravi se kesica koja se potom puni Stracciatella sirom od bivoljeg mleka. Na taj način spolja dobijamo mekanu, polu-elastičnu strukturu i kremastu unutrašnjost koja se razliva prilikom sečenja poput pavlake.

Sve genijalne ideje nastaju slučajno

Kod burrate je zapravo glavni deo stracciatella punjenje, dok je mozzarella tu samo kao neka vrsta tanke “ambalaže”. Straccia bi se moglo prevesti kao komadić, a nastala je od sitnih komadića svežih sireva, kako ostaci sira ne bi ostali neiskorišćeni. Tokom zime, 1956. godine, Lorenzo Bianchini je došao na ideju kako da mu stracciatella ne uskisne tokom transporta kroz snežnu oluju i pakovao je u kesice mozzarella sira koristeći je kao prezervans, ne znajući da je tako stvorio potpuno novu vrstu sira.

Burrata sir

Burrata sir

Burrata sir

Burrata sir

Burrata sir

Burrata sir

Burrata sir

Burrata sir