Grana Padano

Zrnasti sir

Grana Padano

Za ljubitelje jakih ukusa

Italijanski kravlji stari sir registrovanog geografskog porekla i perioda zrenja od minimum 18 meseci. Dolazi iz severne oblasti Italije i karakteriše ga pikantan i slan ukus sa veoma blagom aromom oraha, nizak sadržaj masti i visok sadržaj proteina i kalcijuma.

Brat blizanac Parmezana

Za razliku od Parmezana, Grana Padano se ne proizvodi samo u oblasti Emilia-Romagna već u više severnih oblasti Italije, ali osim toga, po ukusu ih je jako teško razlikovati. Zrnasta struktura sira i njegovo karakteristično mrvljenje prilikom sečenja je bila inspiracija za naziv Grana Padano, gde grana znači zrno a Padano označava oblast severne italije.

Recept cistercitskih monaha

Recept za Grana Padano nastao je pre skoro 900 godina u Chiaravalle opatiji. Cistercitski monasi su u tom periodu radili na razvoju stočarstva i doveli do neplanirano dobrih rezultata i ogromnih količina mleka koje prevazilaze potrebe lokalnog stanovništva. Kako bi sačuvali višak mleka, nastao je Grana Padano u čijem obliku je mleko moglo da potraje mnogo duže.

Grana Padano sir

Grana Padano sir

Grana Padano sir

Grana Padano sir

Grana Padano sir

Grana Padano sir

Grana Padano sir

Grana Padano sir